FullScreen

Colinas del Valle is a residential complex located in the foothills of Mitras Mountain in an lot with a long and curved front.

Beyond the challenges of the architectural program the situation of the property presented a greater complexity. To the south, it bordered on an almost vertical slope that complicated the visual and the possibility of orienting the building towards the north-south sides.

Due to these circumstances, a scheme was proposed that maximized the use of a construction system based on load bearing walls to achieve greater stabilization at low cost because the site was previously a mine worn away for construction.

 

The proposal was based on the placement of two parallel bodies practically adhered to one another. The first one faces the north slope and houses the parking lots becoming a visual barrier separating the apartments from the hillside.

The main body houses the different types of apartments along. Also, at the top and the bottom of the building are located the amenities.

The housing units are entered by a great void in the center of the building where before entering the elevators you can have a great view towards the Sierra Madre. Upon reaching each level, each apartment is accessed through a hallway.

Finally, the garden areas of ​​the building just like all departments are facing south, which is the most privileged view of the place. This zone is entered by crossing the double height void to arrive at the center of the green areas of the complex.

 

Project Info

Category

Multi-Family Housing

Date

2009

Location

MTY, N.L., MX.

Lot

15,798.61 m2; 170,054.82 sq ft.

Size

5,777.97 m2; 62,193.55 sq ft.

Architectural design

Arq. Rodrigo G de la Peña L.

Architectural design team

Arq. Imelda Montenegro, Arq. José Juan Garza, Arq. Manuel Arroyo.

Photos

Arq. David Galán Garza.

Renders

3d desarrollo digital & diseño.

More Projects