FullScreen

As a guideline for design we decided to emulate the geometry of the ground, by means of the generation of three walls of large dimensions. One of these was slightly rotated to create an irregular space of double height that becomes a hall at its wider extreme and eventually becomes a vestibule and goes gradually narrowing to become a simple circulation zone. This space is fragmented by a series of skylights facing north, which gives an almost museum like character bringing plenty natural light from above.  The combination of materials on these walls (based on marble) searches a subtle contrast among the white stucco of the general volume, accentuating the expression of the walls of the project. 

The origins of the conceptualization are a series of physical conditions that made this site a place of great esthetic potential due to an enormous grove of eucalyptuses as well as to a small stream that are found at the rear of the ground. Also, the future enlargement of the avenue where it is located required a considerable distance to be left in the front, forcing the organization in a compact plan extended visually by a garden linked to the social areas.

Project Info

Category

Single-Family Housing

Date

1999

Location

SPGG, N.L., MX.

Lot

650 m2; 6,996.54 sq ft.

Size

1,354.12 m2; 14,575.62 sq ft.

Architectural design

Arq. Rodrigo G de la Peña L., Arq. Gilberto L. Rodríguez

Photos

Arq. Jorge Taboada

More Projects