FullScreen

The project’s idea was to design a volume that only took place down and backward, strategically taking advantage of the original levels, affecting them as little as possible.

To enter the residence it was decided to create a unique transition through an exterior corridor leading to the roof terrace, which serves as a viewing platform that overlooks the spectacular panorama we have of the city and its mountains. From this point, it descends to the gateway through a metal staircase built in a large central volume of brick that houses a parallel inner main staircase.

The staircase becomes the guiding design element, organizing the interior distribution and serving as vertical connection.

The house is arranged along a center aisle parallel to the stairs. This corridor is repeated on each of the 4 levels respectively in descending order, which allows for a continuous flow without entering the most private and sensitive areas of the house, beginning at street level and main entrance, the social area, the family area and finally the playroom and garden.

The social area introduces a living room and a dining room, where the main materials are gray marble Santo Tomas for the floor, exposed concrete walls and a wooden panel for false ceilings. This space along the living room have a direct view of the city and can always enjoy the mountains thanks to the large windows, letting in natural light into the social area.

The kitchen was designed as a very socially active zone, being an ideal meeting point. It can be noted that the dining room and kitchen are directly linked, allowing the daily dynamics to be more easy and enjoyable.

On the lower floor, the playroom is a place where the couple host guest enjoying an ideal and entertaining but relaxed area, this space is designed to have evenings without disturbing the rest of the family, and where this floor have the opportunity to enjoy the garden and outdoor spaces.

Project Info

Category

Single-Family Housing

Date

2015

Location

SPGG, N.L., MX.

Lot

1,096 m2; 11,797 sq ft.

Size

872m2; 9,386 sq ft.

Architectural design

Arq. Rodrigo G de la Peña L.

Architectural design team

Arq. Ernesto Jalomo.

Photos

Arq. Jorge Taboada.

More Projects