FullScreen

The proposal is that the house should be enjoyed towards the interior. This was achieved by creating great galleries of double heights that visually crossed the house from side to side; this idea was conceived as a double conical funnel, and represents the site, it gets an architectural language due to the space, visual relation and circulation between the living room's large window, the gallery and the last large window, then it returns through the gallery until the main entrance, while the perspective is open for other spaces of the project.

Three fundamental objectives were looked for on the project: the creation of small spaces, whose activities are well bounded between them; intersection of points between these spaces to stimulate greater communication between the users and the third one, a complete space sequence between all the different functions, without sacrificing the privacy of other areas.

To the west of the house and towards the side of greater length, some volumetric elements give sense to the house: a wall that embraces the house in such a way that it protects the windows that are oriented towards this same side. Below this same wall are the access and the library.

Project Info

Category

Single-Family Housing

Date

2007

Location

SPGG, N.L., MX.

Lot

721 m2; 7760.78 sq ft.

Size

650 m2; 6996.54 sq ft.

Architectural design

Arq. Rodrigo G de la Peña L, Arq. Antonio Ramírez.

Architectural design team

Arq. Aranzazú Fernández.

Photos

Arq. Jorge Taboada.

More Projects