FullScreen

As part of the preliminary strategies, we suggested to buy a particular lot located right beside, there was a building from the mid-twentieth century that would host an old flour factory that never started to operate. On the inside, this building in primarily exposed concrete with a quite dense column grid structure that complicated very much to take the most of the existing space. On the outside, it has an iconic red brick façade similar to most industrial buildings of the time. The construction site is on the south side of the lot, almost 5 meters away from the railroad, so this particular contextual characteristic represented one of the top issues to solve: to soundproof the building and avoid the train derived noises and vibrations to reach the interior. 

Approaching the building redesigning it was necessary to have precise knowledge on the sound impact levels caused by the train nearby to inside assuming it was closed and inhabited. In order to ensure the capability of the building to be soundproofed there were done acoustic tests at different hours throughout the day considering diverse options for suspended façade solutions.

A final solution was designed: a glass skin suspended 80 cm from the original façade and double windows with mineral wool in the frames to regulate acoustics as much as it could be done.

Finally, this project managed to make a joint solution on the technical acoustics and thermal situations with the architecture design being able to reanimate the original building’s spirit and face.

The interior was worked the same way the exterior was configured; making a statement and respecting the plain and industrial image the structure conveyed. Therefore, there were proposed few divisory elements covered in neutral color hardwood so it would not contrast with the exposed concrete original structure. The need added program are: an emergency staircase to the east and service hall to the west with men and women restrooms, elevators, warehouses, machine room and an emergency staircase. 

The general installation system was carefully guided to not compromise the visual aesthetic.

Project Info

Category

Offices

Date

2006

Location

MTY, N.L, MX.

Lot

1,345 m2; 14,477.46 sq ft.

Size

6,705 m2; 72172.01 sq ft.

Architectural design

Arq. Rodrigo G de la Peña L.

Architectural design team

Arq. Georgina Pérez, Arq. Gerardo Aguirre, Arq. Imelda Montenegro.

Photos

Arq. Jorge Taboada.

More Projects