FullScreen

The client’s request was to create a “pi­lot” project with a retail ground level that insti­gated the economic activities and triggered the revitalization of the neighboring urban areas. Despite the slow development on the center of San Pedro, the project surged as a trigger for future ur­ban projects and contributes to the streetscape beautification along the area. The project’s design had to serve as a transition to the pedestrian, pro­vide large and shaded sidewalks with inviting street­scape that would transform the locality. An open scheme, perimeter gardens and plaza that provides a comforting space within the deteriorating context.  

Torre San Pedro was required to maintain a connection with its context, grant an open space for both the residents, visitors and users of the build­ing with different types of gardens and landscaping treatments that would invite the pedestrians to ac­cess the area and integrate with the local businesses.  The proposed office building had to meet with 11,000 m2 of rentable area in which 500m2 are retail oriented located on the ground floor. Further­more the building has three parking basement lev­els that sum up to a total of 557 parking spaces ac­counted for visitors and users.

The main influence in the design process were the strong bioclimatic issues that the project had to respond to. The north and south facades open to ex­traordinary views of mountains, while the east and west facades had to remain protected from the harsh climate; in turn these blocks are given some inclination in order to add more dynamism and movement to the building while helping to reduce the solar exposure within the interiors of the building. Torre San Pedro’s design achieved a 90% rent­able area, despite of having to meet with 500 parking spaces, where visitors and tenants had to be located in separate areas, a 100% increase in green areas was ac­complished, placing the design option highly above the requirements implied by the municipality codes.  

The project is believed to have been responsi­ble for having a significant impact on the neighborhood. This project was chosen because of its potential to revi­talize the area with retail, food service and vibrancy. In re­gards to energy efficiency, the design opted for optimiz­ing the building envelope for decreasing sun infiltration and still allow the entrance of natural light. The role of natural light within an office space is crucial to the health and well-being of the workers. The workers’ satisfaction and performance within the interiors was an aspect high­ly taken in consideration in the design process.  The project as a whole is an example of mod­ernization and offers the adequate infrastructure to allow the incorporation of technological systems such as venti­lated facades within the building.

Plans

Project Info

Category

Mixed use

Date

2014

Location

SPGG, N.L., MX.

Lot

6,300 m2; 67,800 sq ft.

Size

31,400m2; 338,000 sq ft.

Architectural design

Arq. Rodrigo G de la Peña L.

Architectural design team

Arq. Ramón Alvite, Arq. Manuel Arroyo.

Photos

Arq. Jorge Taboada.

Arquitectura de Paisaje

Arq. Rodrigo Velarde

More Projects